Comentari de les lectures del diumenge

 

 

Diumenge  V de durant  l’any Cicle - A    dia 9 febrer-2020


Diumenge passat vam celebrar la Manifestació del Senyor (amb les seves pròpies lectures), motiu pel qual no s’han llegit les Benaurances, que són el programa de Jesús a l’hora d’anunciar i realitzar el Regne de Déu.

Dins aquest programa de Jesús, i del sermó de la Muntanyà, avui ens hauríem de fixar el que diu sobre els seus deixebles: (a nosaltres) “Vosaltres sou la sal de la terra. Vosaltres sou la llum del món.” Aturem-nos uns moments per adonar-nos que diu “sou” i no pas “hauríeu de ser.”  

Jesús vol que els seus seguidors siguem la sal que dóna gust de Déu a la vida quotidiana dels qui ens envolten. El cristià pot aportar, sense fer soroll, un gust d’Evangeli que a més de ser un valor cristià, és també un gran valor humà, facilitant una convivència amable, agradable i fraternal, perquè la sal mai no s’imposa.

Si la sal és el testimoni donat per la paraula, la llum és el testimoni donat per les obres. Jesús ens diu: “La vostra llum ha de resplendir davant la gent. I llavors, en veure el bé que heu obrat, glorificaran el vostre Pare del cel.” 

No es tracta d’enlluernar els altres amb la nostra saviesa o la nostra capacitat de treball, sinó de saber donar un cop de mà perquè l’altre arribi a tenir vida pròpia.

Sant Pau en la carta als cristians de Corint ens recorda la seva missió: “no us vaig anunciar el misteri de Déu amb prestigi de l’eloqüència i de saviesa... em vaig presentar davant vostre feble i tremolós.”

El profeta Isaïes n’ha parlat amb el llenguatge del seu temps i ens diu: “Comparteix les coses materials amb tots aquells que no en tenen, no parlis malament de ningú, no et facis el sord davant dels altres, no facis gestos amenaçadors...” Quan fem el bé als germans, esclata en la nostra vida “una llum com la del matí” i la nostra foscor “s’omple de llum.”

També el salmista ens encoratja a ser persones coherents: “l’home just, compassiu i benigne, és llum que apunta en la fosca..”. 

El nostre caminar com a seguidors de Jesús no pot desviar-se del camí de les Benaurances, i tinguem present que si la nostra sal ha perdut el gust, ja no és bona per a res, i si la nostra llum, la tenim amagada no podrà fer claror a ningú.

No podem amagar mai la nostra condició de seguidors de Jesucrist perquè deixaríem de ser “llum del món”; no podem limitar el nostre ser cristians a l’interior de les nostres esglésies, perquè seríem com “una sal que ja no dóna gust”; hem de sortir del nostre saler particular per poder donar sabor al món. 

 Seria molt interessant i beneficiós, com a  cristians, trobar uns moments, durant aquesta setmana, per poder llegir i aprofundir la primera lectura del profeta Isaïes; és d’una actualitat tan real, que pot donar la sensació de estar escrita per avui mateix.

Quan el Senyor diu: Jo soc la llum del món, jo també em pregunto, ¿en quins moments de la vida, tots podem ser llum del món? Sempre que l’invoquis amb confiança, ell et dirà “aquí em tens”.

Mn. Pere

 


 
   

Reflexió dominical