Comentari de les lectures del diumenge

Diumenge IV de Quaresma Cicle B dia 11 de març-2018


L’Èxode, és el camí que configura el poble d’Israel amb la seva fe, i la intervenció de Déu alliberant el seu poble de l’esclavatge de Egipte. Un alliberament que, amb la posterior experiència de la travessa del desert, afrontant múltiples dificultats, reticències i rebel·lies contra Déu, que anirà purificant el poble i el portarà a l’Aliança amb aquest Déu llibertador.

Les primeres lectures d’aquest temps de Quaresma ens marquen moments significatius de la història de Salvació del poble d’Israel: l’aliança amb Noè; la fe que es demana a Abraham en el sacrifici del seu fill; el camí que Déu ofereix donant la Llei a Moisès, i aquet diumenge ens presenta, el “nou Èxode”. Una experiència de desolació, de penediment, de conversió, d’alliberament.

L’experiència d’alliberament que ha experimentat el poble d’Israel al llarg de la seva història, no és un fet només del passat. Aquest camí també continua avui. Ens caldrà però cercar les vies concretes de com podem descobrir present i viu aquest alliberament, tenint en compte el context en què la nostra comunitat cristiana celebra la seva fe.

Les notícies que estem llegint i vivim aquets dies ens poden il·luminar i ajudar ha descobrir noves vies. El nostre món està marcat per moltes menes d’opressions i d’esclavituds: l’afany desmesurat de tenir i gastar, les drogoaddiccions de tantes menes, les ludopaties que, de manera subtil i ben sovint amagades, colpeixen la vida de moltes persones i del seu entorn familiar, el desmesurat us i l’abús del poder, per menysprear i oprimir al pròxim.

Ser conscients d’aquetes situacions, fer el possible per evitar-les i, especialment, lluitar per no caure-hi i ajudar aquelles persones que hi estan immerses, ja és una manera d’ajudar a fer un “nou èxode” cap a l’alliberament, per a tenir i donar vida.

Recordem les paraules que avui ens diu sant Pau i sant Juan. “Déu, que és ric en l’amor, ens ha estimat tant que ens ha donat la vida juntament amb Crist, a nosaltres que érem morts per les nostres culpes” ... “Déu estima tant el món, que ha donat el seu Fill únic, perquè no es perdi ningú dels qui creuen en ell, sinó que tingui vida eterna”.

També nosaltres vivim en un exili. Exili personal, quan ens adonem que la nostra vida no transcorre pels camins que voldríem, exili col·lectiu, social, quan veiem el nostre entorn amb tots els seus problemes, la pobresa, la violència, el racisme, la injustícia... Enmig d’aquests exilis, d’aquests intents constants d’apagar la llum de l’amor, aquesta llum que és Déu mateix, que no es podrà apagar mai.

Aquest amor i aquesta llum incondicional, espera respostes i col·laboració. Totes les persones que miren d’encendre petites llums enmig de les foscors. Petites llums que són els gestos d’amor, des del més petit fins al més heroic. Des d’un got d’aigua fresca donat al qui té set, un somriure al qui està trist, dunar la mà al qui està caigut, cada vegada que amb la nostra actuació fem que el nostre entorn sigui més agradable, estem col·laborant amb aquet Déu que tant ens estima.

La salvació en la que creiem no és una salvació que cau del cel. És una salvació que s’ha fet carn, que s’ha fet humanitat. En primer lloc en Jesús, persona com nosaltres, i després d’ell en tots els qui com ell fan de la seva vida una vida per als altres.

Amics, que el nostre camí de Quaresma sigui un camí de retorn dels nostres exilis, un camí on fem néixer llum i amor, enmig de la foscor.

Mn. Pere

 
   

Reflexió dominical